ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

 

Ο.Ι.Χ.Α. “ΑΓΙΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ”

Η Ορθόδοξη Ιεραποστολική Χριστιανική Αδελφότητα “Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος” είναι καρπός της πνευματικής σποράς και των πνευματικών “ωδίνων” ενός ταπεινού εργάτη του Λόγου του Θεού, του Αγαμέμνονα Αναγνωστόπουλου.
Στις αρχές του 1970, κατόπιν παρακινήσεως του πατρός Χριστοφόρου Χατζηγιάννη, εφημέριου του Ιερού Ναού Αναλήψεως Κυρίου, ο Αγαμέμνων Αναγνωστόπουλος ( γνωστός επίσης με το προσωνύμιο “παππούς”, που του προσέδωσαν οι ακροατές των ομιλιών) άρχισε να πραγματοποιεί ομιλίες στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου του Ναού. Με το απλό και Χριστοκεντρικό κήρυγμα του κατόρθωσε να οδηγήσει πολλούς στη μετάνοια και στην συνειδητή μυστηριακή ζωή, συστήνοντας ως τρόπο ζωής τη μελέτη της Αγίας Γραφής και την αδιάλειπτη προσευχή.
Το 1978, μετά από υπόδειξη του μακαριστού διδασκάλου και θεολόγου κ.Στέργιου Σάκκου, συστάθηκε επισήμως η αδελφότητα έχοντας ως κύριο σκοπό τη διάδοση της Αγίας Γραφής με την ίδρυση και ανάπτυξη κύκλων μελέτης αυτής, σύμφωνα με την ορθόδοξη πατερική ερμηνεία.
Σε χώρο της αδελφότητας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιούνται τακτικά ομιλίες αλλά και ιδιαίτερες κατηχητικές συνάξεις για νέους και παιδιά. Στην προσπάθεια να καλυφθούν πνευματικές και υλικές ανάγκες των συνανθρώπων μας και με τη συμβολή της χορωδίας νέων, γίνονται χριστιανικές εκδηλώσεις και επισκέψεις σε νοσοκομεία, φυλακές, γηροκομεία κ.α. Ειδικότερα και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, στο χωριό Φίλυρο Θεσσαλονίκης, λειτουργεί κέντρο φιλοξενίας για τα μέλη της αδελφότητας ανεξαρτήτου ηλικίας, όπου εκτός από ομιλίες, διεξάγονται εκδηλώσεις πνευματικού επίσης περιεχομένου.
Σε μία “χριστιανική κοινωνία” που παρουσιάζει ομοιότητες με τα “έθνη” και κυριαρχούν η άγνοια, η σύγχυση και η αδιαφορία, είναι ολοφάνερη η ανάγκη του επανευαγγελισμού.

Σύνθημά μας λοιπόν: Η Καινή Διαθήκη σε κάθε ελληνικό σπίτι, όχι ως φυλαχτό, αλλά ως ρυθμιστής της ζωής μας, ως καθρέφτης της ψυχής μας.          

ΒΙΟΣ ΑΓΙΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ 

Μαζί με τον Γρηγόριο τον Θεολόγο και τον Βασίλειο τον Μέγα αποτελούν τους Τρεις Ιεράρχες, που θεωρούνται προστάτες της παιδείας.

Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, γνωστός και ως Ιωάννης της Αντιόχειας, είναι Άγιος, Πατέρας και ιεράρχης της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Συρίας μεταξύ 344 και 354. Έδρασε στην ίδια πόλη, αλλά και στην Κωνσταντινούπολη και τελικά πέθανε εκδιωγμένος από την αυτοκρατορική αυλή το 407, λόγω του αυστηρού ελέγχου που της ασκούσε. Ο ίδιος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες εκκλησιαστικές προσωπικότητες, ένεκα του αξεπέραστου χαρίσματός του στην ομιλία. Διετέλεσε επίσης επίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, όπου διακρίθηκε για το σπουδαίο ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο που διενήργησε. Τελικά αναδείχτηκε ως ένας από τους πλέον λαοφιλείς ιεράρχες και κατατάσσεται στους μεγάλους πατέρες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αφήνοντας πίσω σπουδαίο, ανεκτίμητο και διαχρονικό συγγραφικό έργο, που αγκαλιάζει όλο το φάσμα των ποιμαντικών και θεολογικών ζητημάτων της εκκλησίας.

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ ΑΓΙΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

« Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις τήν οἰκουμένην ἐφώτισεν•
ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυρούς ἐναπέθετο•
τό ὓψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν.
Ἀλλά σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ Ἰωάννη Χρυσόστομε,
πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ θεῷ, σωθῆναι τάς ψυχάς ἡμῶν »